• Yeni Apart Projemizde Yerinizi Alın
    • Üniversite Kampüsüne Komşu Olmanın Tam Zamanı

Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi ( Ekb ) Nedir ?

      Enerji kimlik belgesi, kısaca Ekb 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılan binalarda alınması zorunlu olup mevcut eski binalarda da 2017 yılına kadar alınması zorunlu kılınan bir belgedir. 2011 yılında, yeni binaların ruhsat aşamasında Enerji Kimlik Belgesi istenmekteydi. Fakat yaşanan olumsuzluklardan ve sıkıntılardan dolayı çıkarılan yeni bir tebliğ ile binanın iskan aşamasında Enerji Kimlik Belgesi istenmeye başlandı. Yeni binaların enerji sınıfının C ve üzeri olma zorunluluğu vardır. Mevcut binalarda ise bu zorunluluk şimdilik yok.
      Enerji verimliliği strateji planına göre 2017 yılından sonra bu belgede yazan binanın karbon salım oranına göre vergilendirme sistemi düzenlenmesi gündemdedir. Yani verimli binalar, daha az karbon salan binalar daha az vergi verecek diye düşünebiliriz.
      2017 yılından sonra alım, satım ve kiralamalarda da bu belgenin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Bu nedenle vatandaş aldığı ya da kiraladığı binanın enerji sınıfını bilecek ve tercihini ona göre yapacaktır. Bu nedenle vatandaş, D enerji sınıfı olan bir binanın yerine B enerji sınıfı binayı tercih etmesiyle elektriğe ve yakıta daha az para harcayacağını bilecek ve tercihini ona göre şekillendirebilecektir. Çünkü enerji sınıfı yüksek binaların yalıtımının, yapı bileşenlerinin, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinin vb... kaliteli ve verimli olduğunu söylemek pekte yanlış olmayacak. Oluşan bu farkın da ileride emlak fiyatlarını etkileyeceğini düşünüyoruz.
      Dikkat edilmesi gereken piyasada seri imalat gibi Enerji Kimlik Belgesi düzenleyen fırsatçılardır. Bu kişiler binayı içi boş bir karton kutu gibi ele alıp sadece dış duvar, kapı ve penceresini tanımlayarak Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebiliyorlar. Bu durumda bir kaç saat içinde hazırlanan yanlış Enerji Kimlik Belgesi için yarı fiyat talep etmektedirler. Ayrıca çeşitli belediyelerde photoshopla yapılan sahte enerji kimlik belgeleri yakalanınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sahte belgelerin önüne geçmek için Ekb sorgulama sistemi oluşturmuştur. Artık belgelerini alanlar ve belediyeler bu sistemden belgenin doğruluğunu kontrol edebiliyorlar.
      Yanlış, hatalı ya da asılsız Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi ile 19 Ocak 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu 2012 yılına ait güncel idari para cezalarını içeren tebliğe göre bina sahibi yada yönetimleri 29.140 TL idari para cezası ile karşı karşıya kalma ihtimalleri bulunmaktadır. Bu nedenle Enerji Kimlik Belgesi düzenleteceğiniz firmaları seçerken özen göstermenizi öneririz.
Enerji Kimlik Belgesi Milas

      Ekb binaların enerji performans durumunu gösteren ve beyaz eşyalarda bulunan enerji etiketi gibi bir kimlik belgesidir. Binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcaksu için yıllık ne kadar enerji harcadığını göstermesinin yanı sıra binada salınan Sera Gazı miktarını ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı durumunu da gösteren bir belgedir. Tıpkı beyaz eşyalar üzerinde gördüğümüz enerji sınıflandırması gibi A ile G arasında sınıflandırma yapar. A en verimli enerji sınıfını, G ise en verimsiz enerji sınıfı durumunu temsil eder. Yukarıda sıralanmış tüm yıllık net enerji tüketimleri için ayrı ayrı enerji sınıfı durumunu gösterir.

Neden  Enerji Kimlik Belgesi Alınmalıdır ?

      Her şeyden önce kanuni zorunluluktur. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 27539 Sayılı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiştir.

  • Alım, satım, kiralama gibi işlemlerde tercih sebebidir.
  • Enerji yatırımlarının doğru yere yapılmasını sağlar.
  • Önümüzdeki dönemde devlet tarafından uygulanacak enerji verimliliği teşviklerinden yararlanabilmeyi mümkün kılar.

      1 Ocak 2011 tarihi itibariyle tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (Bep) gereğince mevcut ve yeni tüm binalarda zorunlu hale getirilmiştir.
Mevcut Binalar: 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binalardır. 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu yayınlandıktan sonra (2 Mayıs 2007), 10 yıl içerisinde (Mayıs 2017’ ye kadar) bu belgeyi almak zorundadırlar.
Yeni Binalar: 1 Ocak 2011 tarihi ve sonrasında yapı ruhsatı almış binalardır. İskân aşamasında bu belgeyi almak ve ilgili belediye’ ye sunmak zorundadırlar.
      Tüm Türkiye' de Bacaksızlar Mühendislik İnşaat Emlak olarak biz doğru, güvenilir, hızlı Enerji Kimlik Belgelerini en uygun fiyata düzenliyoruz. Bunun için bizi arayın, en kısa sürede fiyat teklfini hazırlayıp size geri dönüş yapacağız.